Kasvinsuojelu

Suomeen luontoon on päässyt aikojen kuluessa suuri joukko sinne kuulumattomia kasveja ja eläimiä, joista osa luokitellaan nykyisin haitallisiksi vieraslajeiksi kuten jättiputki ja jättipalsami. Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella.

Laki haitallisista vieraslajeista on astunut voimaan 1.1.2016 alkaen.

EU:n tasolla haitalliseksi vieraslajiksi määriteltyjä kasveja ovat mm. jättiputket, jättipalsami, kurtturuusu, komealupiini, jättitatar ja keltamajavankaali. Niiden maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Haitallisten vieraslajien hävittäminen voidaan suorittaa usealla tavalla, johon vaikuttavat kasvilaji, kasvupaikka, asetetut toiveet ja vaatimukset.

Kasvupaikan peittäminen on erittäin tehokas ja toimiva ratkaisu esim. jättiputkille. Peittäminen tappaa mm. siemenpankin.

Mekaaninen torjunta kuten kasvien kaivaminen, niittäminen, kitkeminen, kukintojen poistaminen sopii puolestaan hyvin jättipalsamille.

Kemiallinen torjunta voi olla isoille kasvustoille tehokas ratkaisu alkuvaiheessa, muiden torjuntamenetelmien rinnalla. Vesistöjen läheisyys pitää huomioida torjuntojen yhteydessä, eikä kemikaaleja saa päästä vesistöön.

  • Kartoitukset
  • Suunnitelma
  • Sopimuksen mukainen työ
  • Raportointi
  • Seuranta

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency